Wie ben je?
In 2000 zijn mijn levenspartner Bob Veenstra en ik samen, letterlijk en figuurlijk, de strijd tegen kanker aangegaan.
Samen waren we net een nieuwe weg ingeslagen en vastbesloten om samen een mooi leven te beginnen. Toen sloeg echter voor ons het noodlot toe, waardoor dat prille begin, de periode van opbouw van je nieuwe leven samen, ruw werd verstoord. Een gevoel van onmacht en onzekerheid werd onze vaste begeleider, waardoor het leven wat we samen voor ogen hadden een heel ander perspectief kreeg.
De wil om niet op te geven en door te gaan in een strijd tegen een ‘oneerlijke’ ziekte bleef echter onze basis en het uitgangspunt voor een nieuw leven samen. Deze wil om niet op te geven gaf ons hoop en kracht. Opgeven was geen optie!
Wat betekent de Walk for Life voor jullie persoonlijk?
Toen wij in 2005 werden geconfronteerd met de problematiek rondom jongvolwassenen met kanker was de link snel gelegd, zoveel herkenbare facetten, waar ook wij mee waren geconfronteerd, kwamen aan het daglicht.
Een nieuwe start die geen eerlijke kans kreeg, het vertrouwen wat Bob verloor in zichzelf maar ook de confrontatie met de maatschappij die geen vertrouwen meer in hem had omdat hij ziek was geweest. Een gevecht tegen een vijand in je lijf maar ook een gevecht tegen een onverwachte vijand van buitenaf.
In 2005 kregen wij de kans om met de Stichting Walk for Life aandacht te vestigen op de problematiek waarmee jongvolwassenen van 18 tot 35 in alle facetten van hun leven worden geconfronteerd. Deze kans hebben we met beide handen aangepakt.
Kan de Walk een stevige bijdrage in de strijd tegen kanker leveren?
Ik kan inmiddels met trots zeggen dat we daar als organisatie van de Walk for Life heel goed in geslaagd zijn.
In 11 jaar hebben we € 211.136,- bij elkaar gelopen. Inmiddels bestaat de organisatie uit 11 coördinatoren en 200 vrijwilligers. Wij zijn samen strijdvaardig en vastbesloten om ‘een steen in de rivier’ te leggen.
Wat is de doelstelling van Walk for Life?
Wij willen jongvolwassenen, van 18 t/m 35 jaar, die met kanker worden geconfronteerd, hoop geven, kracht bieden om hun leven weer op te pakken. Jonge mensen, in de opbouwfase van hun leven, geconfronteerd met kanker perspectief geven voor hun toekomst.
Hoe doet Walk for Life dat?
De Stichting Walk for Life organiseert een wandel- en loopevenement voor jongvolwassenen (18 – 35 jaar) geconfronteerd met kanker. Met dit evenement willen we zoveel mogelijk mensen mobiliseren en activeren om mee te lopen. Met als doel: aandacht te vragen- en geld te genereren voor deze groep.
Wat doen we met dat geld?
Met het geld bij elkaar gelopen door de deelnemers van het evenement realiseren wij concrete initiatieven voor deze groep, in alle facetten van hun leven.
Onze kernwaarden zijn:
Samen
Optimistisch
Strijdvaardig
Waarom steun aan jongvolwassenen met kanker?
Als jongvolwassene sta je in de startblokken voor de toekomst, je bouwt een fundering op om daarop je verdere leven te bouwen. Je volgt een opleiding, gaat op zoek naar een leuke baan, gaat relaties aan- allemaal stappen op weg naar zelfstandigheid.
En dan overkomt je dat wat je volledig van de weg slaat, je wordt geconfronteerd met kanker, de wereld staat dan volledig stil. De toekomst die je voor ogen had komt in een geheel ander licht te staan.
Je moet behandelingen ondergaan die bijzonder ingrijpend zijn en soms ook met grote gevolgen die je je hele leven met je mee moet dragen. Kanker treft niet alleen jezelf en je directe naasten met alle angsten en onzekerheden maar de maatschappij en je omgeving confronteren je er ook elke keer weer mee:
Probeer maar eens een baan te krijgen, of probeer je staande te houden in je huidige baan. Probeer maar eens een hypotheek te krijgen met de daarbij behorende verzekeringen. Ook kinderen krijgen is geen vanzelfsprekende stap meer.
Kortom: zoveel redenen om ons uiterste best te doen om het voor deze groep jonge mensen op te nemen.
De ziekte wegnemen kunnen we helaas niet maar we kunnen wel ons best doen om de gevolgen draaglijker te maken.
Mijn levenspartner Bob heeft de strijd tegen kanker moeten opgeven, dat heeft mij, naast intens verdrietig, alleen maar strijdvaardiger gemaakt! Het was dankzij onderzoek dat ik hem nog 12,5 jaar na de eerste chemobehandeling bij mij heb mogen houden.
Loopt u ook mee op 26 mei 2018?
Loopt u mee op zaterdag 26 mei 2018? Schrijf u dan in!
Marga Timmerman
directeur Stichting Walk for Life
Marga Timmerman, directeur Walk for Life
Mijn Walk for Life is mijn inzet voor jongeren met kanker in 2018!